Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
nieokreślona
(4)
Placówka
Wypożyczalnia MBP Zakopane
(2)
Wypożyczalnia Filia Olcza
(1)
Wypożyczalnia Filia Skibówki
(3)
Wypożyczalnia Filia Harenda
(1)
Czytelnia MBP Zakopane
(2)
Autor
Czerni Anna
(2)
Chojnowski Karol
(1)
Elon Beth
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Włodek Stanisław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
1970 - 1979
(2)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(3436)
Powieść polska
(2801)
Kobieta
(1741)
Powieść angielska
(1738)
Literatura dziecięca polska
(1377)
Kuchnia włoska
(-)
Literatura polska
(1105)
Literatura młodzieżowa polska
(956)
Rodzina
(857)
Przyjaźń
(786)
Poezja polska
(767)
Pisarze polscy
(749)
Miłość
(711)
Tajemnica
(648)
Opowiadanie polskie
(633)
Pamiętniki polskie
(619)
Relacje międzyludzkie
(587)
Wojsko
(533)
Powieść francuska
(519)
II wojna światowa (1939-1945)
(497)
Śledztwo i dochodzenie
(489)
Zwierzęta
(470)
Filozofia
(440)
Życie codzienne
(423)
Wojna 1939-1945 r.
(418)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(415)
Magia
(409)
Język polski
(398)
Rodzeństwo
(384)
Polacy za granicą
(381)
Zabójstwo
(380)
Żydzi
(375)
Dziewczęta
(356)
Sekrety rodzinne
(354)
Policjanci
(352)
Powieść młodzieżowa polska
(350)
Małżeństwo
(336)
Powieść niemiecka
(322)
Literatura młodzieżowa angielska
(313)
Nastolatki
(311)
Historia
(308)
Publicystyka polska
(305)
Władcy
(304)
Alpinizm
(299)
Dzieci
(287)
Uczucia
(279)
Powieść rosyjska
(276)
Arystokracja
(274)
Literatura
(267)
Sztuka
(259)
Politycy
(257)
Teatr polski
(254)
Podróże
(250)
Trudne sytuacje życiowe
(250)
Kultura
(247)
Dziennikarze
(237)
Osoby zaginione
(236)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(236)
Alpiniści
(234)
Opowiadanie dziecięce polskie
(234)
Duchowieństwo katolickie
(231)
Dramat polski
(220)
Ludzie a zwierzęta
(220)
Relacja romantyczna
(220)
Nauka
(218)
Uprowadzenie
(213)
Lekarze
(211)
Psy
(211)
Poeci polscy
(208)
Wybory życiowe
(203)
Samorealizacja
(199)
Matki i córki
(197)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(190)
Przyroda
(190)
Boże Narodzenie
(189)
Poszukiwania zaginionych
(182)
Literatura dziecięca angielska
(179)
Polityka
(178)
Koty
(177)
Turystyka górska
(177)
Przestępczość zorganizowana
(172)
Górale
(165)
Dziecko
(163)
Góry
(162)
Uczniowie
(156)
Rody
(155)
Prywatni detektywi
(154)
Walka dobra ze złem
(154)
Wakacje
(150)
Fizyka
(149)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(149)
Kościół katolicki
(148)
Żeromski, Stefan (1864-1925)
(148)
Pisarze
(147)
Polityka międzynarodowa
(147)
Sztuka polska
(147)
Szlachta
(145)
Chrześcijaństwo
(143)
Aktorzy polscy
(142)
Zakochanie
(142)
Zemsta
(142)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Toskania (Włochy)
(2)
Rzym (Włochy)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Literatura podróżnicza angielska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Esej
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Włoskie potrawy na polskim stole / Anna Czerni. - Warszawa : "Watra", dr. 1969. - 163, [1] s., [2] k. tabl. : il. ; 18 cm.
Autor
Forma i typ
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia MBP Zakopane
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia MBP Zakopane
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "A culinary traveller in Tuscany. Exploring and eating off the beaten track", 2009.
Kuchnia toskańska jest bardzo prosta, ale też bardzo smaczna. Dużą rolę odgrywają w niej warzywa, przyprawy i oliwa. Najbardziej charakterystyczną potrawą jest pinzimonio - warzywa podawane z chlebem nasmarowanym oliwą i czosnkiem. Przygotowywany bez soli chleb jest obecny praktycznie przy każdym posiłku. "Smakując Toskanię" autorstwa Beth Elon to apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach, której szlak wyznaczają doznania smakowe. Już dziś wyrusz z autorką w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z najpiękniejszych zakątków na Ziemi. Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii. Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony. W książce "Smakując Toskanię" znajdziesz ponad 100 przepisów kulinarnych, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę we własnej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filia Skibówki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia MBP Zakopane
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (2 egz.)
Wypożyczalnia Filia Skibówki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia MBP Zakopane
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielu z nas marzy się Toskania: wspaniały, ciepły klimat, niezapomniane krajobrazy i spokojne, małe miasteczka, w których czas jakby się zatrzymał. Kto pojedzie tam choć raz, będzie chciał powracać i odkrywać coraz głębsze zakamarki tej krainy. Autorka książki mieszka w Toskanii od czternastu lat. Zatrzymała ją miłość, tu założyła rodzinę i osiedliła się na stałe. W przeciwieństwie do klasycznych przewodników, w tej książce znajdziesz barwne opowieści z życia autorki, jej obserwacje i doświadczenia, o tym, jak wygląda codzienność w tym regionie, jak obchodzi się różne święta i uroczystości i co się wtedy jada. A do tego wiele przepisów na ulubione potrawy i mnóstwo kolorowych zdjęć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filia Skibówki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filia Harenda
Brak informacji o dostępności: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku. Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta. Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego. Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii. Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filia Olcza
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej