Biegańska-Marecik Róża
Sortowanie
Źródło opisu
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
E-booki
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2473)
Kozioł Paweł
(2010)
Kotwica Wojciech
(811)
Kowalska Dorota
(650)
Kochanowski Jan
(490)
Biegańska-Marecik Róża
(-)
Konopnicka Maria
(423)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(407)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(370)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(362)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(291)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(279)
Trzeciak Weronika
(260)
Krasicki Ignacy
(248)
Boy-Żeleński Tadeusz
(245)
Leśmian Bolesław
(245)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(245)
Prus Bolesław (1847-1912)
(243)
Słowacki Juliusz
(232)
Goliński Zbigniew
(198)
Dug Katarzyna
(197)
Baczyński Krzysztof Kamil
(195)
Christie Agatha (1890-1976)
(195)
Czechowicz Józef
(187)
Mickiewicz Adam
(183)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(183)
Orzeszkowa Eliza
(180)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(168)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(162)
Praca zbiorowa
(160)
Shakespeare William (1564-1616)
(160)
Jachowicz Stanisław
(158)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(153)
Kraszewski Józef Ignacy
(150)
Fabianowska Małgorzata
(147)
Roberts Nora (1950- )
(147)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(143)
Szulc Andrzej
(143)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(142)
Morsztyn Jan Andrzej
(139)
Baudelaire Charles
(138)
King Stephen (1947- )
(138)
Prus Bolesław
(137)
Lech Justyna
(135)
Staff Leopold (1878-1957)
(134)
Dąbrowska Maria (1889-1965)
(133)
Mróz Remigiusz (1987- )
(132)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(131)
Reymont Władysław Stanisław (1867-1925)
(131)
Rolando Bianka
(131)
Lange Antoni
(125)
Kasprowicz Jan (1860-1926)
(121)
Napierski Stefan
(115)
Tuwim Julian (1894-1953)
(115)
Lenartowicz Teofil
(112)
Pigoń Stanisław (1885-1968)
(112)
Lem Stanisław (1921-2006)
(110)
Chotomska Wanda (1929- )
(109)
Conrad Joseph (1857-1924)
(109)
Polkowski Andrzej
(109)
Skibniewska Maria (1904-1984)
(107)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Mazan Maciejka
(102)
Siemianowski Roch (1950- )
(102)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(101)
Cieślik Donata
(99)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(99)
Webb Holly
(99)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(96)
Gomulicki Wiktor
(95)
Parandowski Jan (1895-1978)
(95)
Tetmajer Kazimierz Przerwa (1865-1940)
(93)
Asnyk Adam
(92)
Zarawska Patrycja
(91)
Uniechowski Antoni (1903-1976)
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Domańska Joanna (1970- )
(89)
Krasiński Zygmunt (1812-1859)
(89)
Miciński Tadeusz
(87)
Sekuła Elżbieta
(87)
Spirydowicz Ewa
(87)
Zieliński Bronisław (1914-1985)
(87)
Sienkiewicz Henryk
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Coben Harlan (1962- )
(84)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(84)
Kniaźnin Franciszek Dionizy
(83)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(83)
Kosior Filip (1992- )
(83)
Wilusz Tomasz
(83)
Dickens Charles (1812-1870)
(81)
Kasprowicz Jan
(81)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(81)
Szelburg-Zarembina Ewa (1899-1986)
(81)
Dehnel Tadeusz Jan (1906-1974)
(80)
Szweykowski Zygmunt (1894-1978)
(80)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
1 wynik Filtruj
E-book
W koszyku
Rosnąca świadomość społeczna o istotnej roli pożywienia w utrzymaniu i poprawie zdrowia oraz walorów życia powoduje zainteresowanie konsumentów jakością spożywanych posiłków. Rola owoców i warzyw jako składnika diety w tym względzie jest bezsprzeczna. Warzywa kapustowate, w tym szczególnie jarmuż, są źródłem wielu związków o wysokiej aktywności biologicznej. Należą do nich m.in. związki fenolowe, karotenoidy oraz glukozynolany, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Ograniczenie wpływu zabiegów procesu technologicznego na cechy przetwarzanych surowców można uzyskać poprzez zastosowanie minimalnego przetwarzania owoców i warzyw. Technologie minimalnego przetwarzania są nowoczesnymi technikami, które pozwalają na uzyskanie żywności o trwałości wystarczającej do umożliwienia jej dystrybucji, a jednocześnie spełniającej potrzeby konsumenta w zakresie wygody i wysokiej jakości produktów. Jednakże w literaturze jest niewiele danych na temat wpływu zabiegów stosowanych w technologii minimalnego przetwarzania, w tym pakowania w atmosferze o wysokiej zawartości tlenu, na zawartość związków biologicznie aktywnych w produkcie. Celem pracy było zbadanie wpływu zabiegów procesu technologicznego oraz warunków pakowania i przechowywania w atmosferze modyfikowanej, ze szczególnym uwzględnieniem atmosfery wysokotlenowej, na jakość sensoryczną, mikrobiologiczną oraz zmiany zawartości związków biologicznie aktywnych jarmużu o małym stopniu przetworzenia. Badanym materiałem był świeży jarmuż (Brassica oleracea L. var. acephala DC.), zielony – odmiany Refleks oraz czerwony – odmiany Redbor. Realizację celu oparto o aktualne metody badawcze i analityczne umożliwiające m.in.: pakowanie z wykorzystaniem różnych opakowań i składów atmosfery, śledzenie zmian stężenia gazów wewnątrz opakowania z minimalnie przetworzonym produktem, ocenę stopnia skażenia mikrobiologicznego surowca, a także obserwację związków biologicznie aktywnych w oparciu o metody chromatograficzne. Zebrane wyniki poddano analizie statystycznej potwierdzającej lub wykluczającej istotny wpływ badanych czynników na wyróżniki jakości oraz wskazującej korelacje pomiędzy parametrami. W pracy przedstawiono wyniki dotyczące jakości sensorycznej oraz mikrobiologicznej jarmużu zapakowanego i przechowywanego w atmosferze modyfikowanej o różnej zawartości tlenu i ditlenku węgla, w tym atmosfery wysokotlenowej, przy zastosowaniu materiałów opakowaniowych o przepuszczalności tlenu od 1,5 do 3000 cm3/m2/24 h·atm, litych bądź poddanych mikroperforacji. Ponadto zbadano wpływ wybranych warunków pakowania na profil oraz zawartość związków fenolowych, glukozynolanów, karotenoidów, witaminy C oraz siarkowych związków lotnych. Badania ukierunkowano na wybór zarówno atmosfery wysokotlenowej jak i niskotlenowej w celu porównania ich wpływu na różne aspekty jakości jarmużu o małym stopniu przetworzenia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że najlepsze warunki pakowania i przechowywania jarmużu o małym stopniu przetworzenia uzyskuje się poprzez połączenie zastosowania atmosfery wysokotlenowej o składzie 80/10/10 (%O2/%CO2/%N2) oraz materiału opakowaniowego o przepuszczalności tlenu 3000 cm3/m2/24h*atm. Wymienione warunki pakowania, wraz z obróbką wstępną jarmużu roztworem kwasów askorbinowego i cytrynowego, pozwoliły na obniżenie aktywności fizjologicznej, uzyskanie wysokiej jakości sensorycznej oraz ograniczenie skażenia mikrobiologicznego produktu w czasie 12 dni przechowywania. Połączenie obróbki roztworem kwasów organicznych oraz pakowania w atmosferze wysokotlenowej umożliwiło zmniejszenie skażenie mikrobiologicznego jarmużu, porównywalne lub istotnie wyższe od zastosowania obróbki wodą chlorowaną. Ponadto wskazane warunki obróbki i pakowania pozwoliły na zachowanie wysokiej zawartości związków fenolowych w produkcie. Wysoką retencję glukozynolanów uzyskano przy zastosowaniu niskotlenowej atmosfery modyfikowanej, natomiast ograniczenie strat karotenoidów w większym stopniu uwarunkowane było większą przepuszczalnością materiału opakowaniowego uzyskiwaną poprzez wykorzystanie mikroperforacji o łącznej średnicy otworów 700 µm/m2.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej